Muziek in de Lage Landen bij de Noordzee
Zo speel ik op ’n vrijdag met Raymond in Bierbeek en op zaterdag met de Golden Earring in St Nicolaasga. Bierbeek ligt vlakbij Leuven in Belgisch Brabant in een mooie heuvelachtige streek en het concert is in het Cultureel Centrum de Borre, een hal die vol is gezet met lichtblauwe plastic stoeltjes. Wij spelen hier een programma onder de naam Café Weemoed, een theatershow zonder drums zonder elektrische gitaren, liedjes en muziek, geen geweld. Bij aankomst om 17.30 zit de hele crew al aan tafel in het bijbehorend etablissement “het Borre Café” want er wordt eerst goed gegeten. Ze hebben een prachtige bierkaart (wat wil je in Bierbeek) en ik bestel een blonde Grimbergen van het vat als aperitief.

Tegenover mij aan tafel zit de organisatrice van de avond, een dame wiens voornaam mij weer ontschoten is maar die ik nog vaag kende van een vorig concert hier. Ze viel mij toen ook al door haar knap uiterlijk, tenminste voor een organisator. Voor de catwalk is ze niet geschikt, maar een normale mooie vrouw die onstuitbaar het culturele leven in haar Bierbeek naar grote hoogten stuwt blijft blijkbaar in mijn geheugen hangen. De zaal is uitverkocht, het publiek is oplettend en enthousiast en na het concert heeft deze dame nog een meet&greet georganiseerd voor enkele lokaal dure en/of belangrijke mensen die, vergezeld van hun partners, met de optredende artiesten backstage mogen toasten en kletsen. Ik maak me er met een jantje van leiden van af; ik voel me altijd zo begluurd en ik vind het niet eerlijk dat alleen de kapitaalkrachtigen met mij mogen rondhangen aan een tafeltje en familiair doen. Maar Raymond kletst gelukkig honderd uit (hij heeft ook avonden dat hij het niet ziet zitten) en de local bobo’s komen goed los. Wij drinken met hen een glas champagne en er gaan hapjes rond, zowel de bekende gezonde wortel, selderij en bloemkoolstukjes als het heerlijke ongezonde repertoire van vlammetjes, frikandelletjes en kipfilet met vijgen.

’s Anderendaags ruim 200 km naar het Noorden en waar Friesland begint daar komt al snel de afslag St. Nicolaasga wat me bij een klein plat dorpje brengt zoals er wel meer in het open veld van Friesland liggen. Het is zo’n dorp waar je je dood zou schamen als je er een duur pand neer zou zetten, zo’n modern patsershuis waarvan elk onderdeel door een dom computerprogramma is ontworpen maar dan heel groot wordt uitgevoerd om indruk te maken. Ik heb dan ook alleen maar nederige stulpjes kunnen ontdekken.

Op het eind van het dorp staat een manege met de naam de Oorsprong en daar is het Earring concert. Binnen is het zand afgedekt met planken en in de boarding hangen reclameborden van regionale bedrijven die ook hun best doen om de wereld te overtuigen van hun corperate message: “wij hebben vast, een hengst die bij uw merrie past” meldt een hengstenstation. De hal is zo kaal en rechtlijnig dat het niet anders kan of alles klinkt kei en keihard en elk geluid eindigt onvermijdelijk in een lange en onduidelijke naklank. Bedenk hierbij dat de Earring als ze eenmaal beginnen te spelen onophoudelijk veel geluid maakt en u begrijpt dat de soundcheck in zo’n lege manege een geweldig marteltuig oplevert waar Bush en co van zouden likkebaarden om het in te kunnen zetten op Guantánamo Bay. Want het is volkomen legaal maar zo desoriënterend en onontkoombaar dat je elke misdaad meteen bekent in ruil voor stilte. We wisten dat het - wat geluid betreft - een verschrikkelijke avond zou worden toen we in de auto stapten om naar een restaurant te rijden. Dus hebben we het er niet meer over gehad na de gebruikelijke grappen (“het publiek van André Hazes die hebben toch niks meer te doen, die zouden vanavond naar hier moeten komen: snollen met getoupeerd haar en pooiers in van die bontjassen. Dat dempt het geluid lekker.”) Het restaurant was grote klasse en de wijn iets te goed en te veel, maar wij zijn ook de flauwste niet en we hebben ons dan ook vol elan overgegeven aan een paar duizend Friezen (er zat geen bontjas tussen) die helemaal geen artistieke bezwaren hadden tegen de kwaliteit van het geluid en met veel enthousiasme genoten van het geweld van een rockshow.

ThuisBertusPodiumMuziekZolderWoordWinkelContact   /   biebspinselsde oude doosgeneuzelpoeziealbum

Klets
Euforie hormonen11.07.2013
Apache op een klarinet12.01.2011
November slachtmaand25.05.2010
Freddie11.02.2009
Dizzy12.06.2008
Militaire keuring23.03.2008
A boy named Lou25.05.2007
Muziek in de Lage Landen26.10.2006
Vessem10.09.2005